LinkedIn YouTube Instagram

#breinn

Image Alt

De slag om het zonnepark

René Breman

Energiepositieve onruststoker

Getriggerd door het zoveelste Twitter gevecht over of zonnepanelen nu eerst op daken of eerst in zonnevelden gelegd moeten worden, had ik opeens een idee. Een idee dat beide uitersten ondersteunt, maar vooral het belang van het energiepositief worden van ons land of de wereld helpt. Maar voordat ik mijn oplossing pitch eerst eens even de materie in. Er zijn meerdere mensen met een mening, maar Jan Willem van de Groep en Jan Rotmans die elkaar echt wel mogen in het dagelijkse leven, zijn het op dit thema echt oneens met elkaar. Jan Rotmans pleit voor eerst het benutten van de daken van woningen en bedrijfspanden en Jan Willem van de Groep pleit voor zonneparken.

Zonnepanelen vs zonneparken, is er een oplossing voor beide visies?

Een blik op de twee standpunten

Waarom niet het dakoppervlak?

In dit artikel van de NOS geeft Jan Rotmans aan dat als we de helft van de beschikbare 2,5 miljard m2 dakoppervlak gebruiken voor zonne-energie dan halen we de klimaatdoelstellingen al. Er zijn veel gebouwen waar het wel kan en mag en toch geen zonnepanelen op het dak liggen.

Ook zijn zonneparken niet goed voor de natuur en biodiversiteit. Want op de plek waar de parken staan, kan geen natuur groeien. Dus gebruik de daken voor zonnepanelen. Check deze link voor meer informatie daar over.

Zonneparken zijn wel degelijk nodig

Maar er is ook een tegengeluid. In dit artikel van Jan Willem van de Groep geeft hij een behoorlijk aantal argumenten waarom zonneparken wel degelijk nodig zijn.

Veel daken van bedrijfsgebouwen blijken helemaal niet geschikt om zonnepanelen op te leggen, of de infrastructuur op het bedrijventerrein is ontoereikend. Dan heb je nog brandgevaar en complexiteit. Maar vooral draagt hij de urgentie uit, willen we de klimaatdoelstellingen halen, dan ontkomen we niet aan zonneparken.

Een oplossing voor beide visies

Hoe mooi zou het zijn als er een oplossing is die de urgentie ondersteunt en bijdraagt aan het zo snel mogelijk vol leggen van de daken. Toen ik het zoveelste Twitter gevecht voorbij zag komen, had ik opeens een idee. Een idee die we vanuit Breman of BREiNN morgen op zouden kunnen pakken. En inmiddels ook aan het doen zijn. Maar ik deel het hier toch, omdat ik hoop dat ik anderen inspireer hier ook mee aan de slag te gaan.

Remontabele zonneparken

Wat als we de zonnepanelen monteren op een onderstel dat door een vrachtwagen verplaatst kan worden. Dan kun je vrij eenvoudig tijdelijke zonneparken maken, of zelfs schaalbare zonneparken. Dit heeft een aantal voordelen. De gemeenschap zal eerder een zonnepark accepteren dat maar vijf jaar zal blijven liggen. De weerstand zal veel kleiner zijn en het proces zal versoepelen. Ook kun je andere locaties kiezen dan wanneer je een zonnepark aanlegt voor 25 jaar. Waarom juist niet dat weiland bij de ingang van de wijk, zodat bewoners dagelijks herinnerd en geïnspireerd worden over de energietransitie.

Ik noem nu vijf jaar, maar je kunt ook zeggen, “Beste gemeenschap, als jullie gezamenlijk het equivalent aan zonnepanelen op jullie daken gelegd hebben, halen we dit zonnepark weg. Of je schaalt mee met de opbrengst in de wijk.” De infrastructuur kan snel aangepast worden voor toekomstige behoeften, maar heeft direct volledig gebruik. Zonnepanelen gaan 25 jaar mee, dus het park kan minstens vijf keer gebruikt worden. Waar nodig zou je ook mee kunnen schalen met containers met accu’s of waterstof productie om het net te ontlasten.

Het financiële voordeel zou niet bij de buitenlandse investeerders moeten liggen, maar de gemeenschap zou eigenlijk gezamenlijk de vruchten moeten plukken van hun remontabele zonnepark of: Zonnepark as A Service.

Als we dan toch bezig zijn

Maar nu wordt het pas echt leuk, als we die onderstellen hebben, met daarbovenop een helling met zonnepanelen. Dan kunnen we iets met de ruimte eronder. We kunnen een bak maken, daarin vruchtbare grond doen en planten poten. Natuurlijk het liefst met veel bloemen, want dat is weer gunstig voor de bijenkorven die we op een aantal van de onderstellen plaatsen. Natuurlijk passen er ook wel nestkastjes aan de constructie voor vogels en vleermuizen. En deze flora en fauna verhuizen we mee met het zonnepark, maar laat als het goed is wel hun sporen achter in de wijk.

On(gewoon) doen

Ik heb gelukkig onvoldoende kennis om te beoordelen of dit een goed of een slecht idee is. De mensen die ik sprak vonden dat dit het oppakken waard is. In dit geval kies ik ervoor het plan niet verder uit te werken. Maar in plaats daarvan er (on)gewoon eentje te bouwen. Dus op jacht naar een onderstel, de pv panelen regelen, een daktuinenspecialist erbij en maken dat ding. O ja, als we toch bezig zijn, ook even die specialist voor een heel gaaf insectenhotel.